Fonal a tányéron I. rész – amikor az étel és a kézimunka találkozik

A fonalak és a tészták között elsőre talán semmi közös nincs – hacsak nem egy gombolyaghoz nyúlunk főzés helyett. De ha jobban belegondolunk, az emberi kultúra évszázadok óta sodor, teker, húz, szálaz – legyen szó akár kötőtűről vagy sodrófáról.

Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen izgalmas, fonalszerű ételek léteznek a világ különböző részein. Ha fonalrajongó vagy és a gasztronómia is érdekel, ez a cikk neked szól!

Szíriai metélt (reshta) – Stíriai metélt néven is ismert

  • Származás: Szíria és a Közel-Kelet más régiói

  • Felhasználás: gyakran ünnepi, édes vagy sós ételekhez – például tejben főzött desszertként, pörkölt mellé köretként

  • Hagyomány: kézzel nyújtják és sodorják vékonyra, majd szárítják

  • Kultúra: gyakran családi események, vallási ünnepek része

  • Ízvilág: semleges, kissé diós, a hozzáadott fűszerektől és olajoktól válik karakteressé

  • Állag: vékony, rugalmas, könnyen felszívja a szószokat

  • Készítés: házilag gyakori, bár időigényes – épp ezért közösségi tevékenységként is fontos

Capellini (angel hair pasta)

  • Származás: Olaszország

  • Felhasználás: gyorsan főződő tészta, általában olívaolajos, friss zöldséges vagy citromos szószokkal

  • Hagyomány: az egyik legfinomabb olasz tésztatípus, elegáns fogásokhoz

  • Kultúra: az olasz tészták világában a könnyedséget képviseli

  • Ízvilág: semleges, a szósz viszi a hangsúlyt

  • Állag: selymes, al dente állapotban a legjobb

  • Készítés: többnyire száraztésztaként kapható, otthon ritkábban készítik a vékonysága miatt

Somen

  • Származás: Japán

  • Felhasználás: nyári hideg tésztaként, jéghideg szójaszósszal tálalva (tsuyu)

  • Hagyomány: nyári melegben hűsítő, akár jégkockákon tálalva is

  • Kultúra: a „nagashi somen” formában vízfolyáson sodródva is tálalják – élményétel!

  • Ízvilág: enyhén sós, friss, tiszta

  • Állag: vékony, puha, sima

  • Készítés: száraztésztaként elérhető, de Japánban sokszor házilag is készítik

Somen

Kataifi

  • Származás: Görögország, Törökország, Közel-Kelet

  • Felhasználás: édes desszertek (dióval töltve, mézzel leöntve), de sós formában is létezik (pl. sajttal töltve)

  • Hagyomány: gyakran ünnepi étel, ramadán vagy húsvét idején

  • Kultúra: a kézzel csavart, hajszálvékony szálakból való készítés miatt szinte szertartásos

  • Ízvilág: a tölteléktől függően édes-fahéjas, vagy sós-pikáns

  • Állag: ropogós, szálas, belül puha

  • Készítés: ritkán készítik otthon, a tésztát készen vásárolják – a töltelék és formázás a házi kreativitás

Rice vermicelli

  • Származás: Kína, Vietnam, Thaiföld és más délkelet-ázsiai országok

  • Felhasználás: levesekhez, salátákhoz, tavaszi tekercsek töltelékéhez

  • Hagyomány: az ázsiai konyha gyorsan elkészíthető alapanyaga, amit gyakran reggelire is fogyasztanak

  • Kultúra: utcai árusok kedvence – pillanatok alatt elkészíthető

  • Ízvilág: enyhén édeskés, semleges, szószokkal és fűszerekkel kombinálva izgalmas

  • Állag: puha, selymes, szinte szőtt anyaghoz hasonló főzés után

  • Készítés: nem otthon készítik, hanem boltban kapható száraztészta formában – egyszerűen beáztatva vagy röviden főzve kész

A következő részben az édességekről olvashatsz, ahol a textúra hasonlatos a fonalakra. 🍰